Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ár:
0 Ft
Menny.:db

Helló India - Recept - MIX

Ár:
0 Ft
Menny.:db
Elérhetőség: Előrendelhető
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Cikkszám: BO002

Leírás és Paraméterek

Indiai bundás kenyér - Masala bread toast
Hozzávalók: 4 szelet toast kenyér, 4 db tojás, 1 kis fej lilahagyma, fél teáskanál chilipor, 1 teáskanál kurkuma, 1 teáskanál só, 1 csipet koriander, 1 evőkanál olaj
A lilahagymát apróra vágjuk, chilit és a koriandert, kurkumát, sót beleszórjuk a felvert tojásokba. Felverjük az elegyet, hozzáadjuk a hagymát. 
A tojásba beleforgatjuk a szelet kenyeret - gyors mozdulattal (a toast kenyér pillanatok alatt képes elázni)
A zsiradék felhevült a serpenyőben, mehet rá a tojásba forgatott kenyér.
Ha az alja kész, megfordítjuk és a másik felét is készre sütjük.
Tökéletes mellé a paradicsom, uborka, hagyma. Ha durván csípősre csináltuk, elfér mellé egy kis joghurt is.
Jó étvágyat hozzá!

Káposztás paratha
Hozzávalók 6 db-hoz, ez egy 4 fős családnak elég:
tészta: 30 dkg liszt, csipert só, 1 evőkanál olaj, kb. 2 dl meleg víz
töltelék: kb. 40 dkg fejes káposzta, fél teáskanál őrölt chili, 2 cm-es gyömbér darab, 1 púpozott teáskanál őrölt koriander, 1 teáskanál őrölt római kömény, 1 teáskanál garam masala, 1 teáskanál só, 1 maroknyi friss koriander levél,
2 evőkanál olaj a káposzta alá, sütéshez olaj.
Először is a tésztát készítjük el, hogy tudjon pihenni. Egy tálba kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót és az olajat, kézzel átmorzsolgatjuk, hogy az olaj egyenletesen eloszlassuk. Lassan hozzáadagoljuk a vizet, először csak a felét, átgyúrjuk és utána már csak annyit teszünk hozzá, hogy jó rugalmas, nem ragadós tésztát kapjunk. Valószínűleg nem fog kelleni a 2 dl, de lisztje válogatja. Tehát van egy alaposan átgyúrt rugalmas tésztánk, gömböt formálunk belőle és a tálba helyezve letakarva félretesszük pihenni, 25-30 percre. Ezalatt előkészítjük a többi hozzávalót.
A megtisztított káposztát nagyon apróra vágjuk, én ezt konyhai aprítóval tettem meg. Fontos, hogy ne legyenek benne keményebb, nagyobb darabok, mert át fogják szúrnia tésztát. Le is lehet reszelni. A megpucolt gyömbért lereszeljük, a zöld chilit szintén nagyon apróra vágjuk. Egy serpenyőben közepes lángon felmelegítem a zsiradékot, beleszórom az ajwain magot  (vagy a római köményt) és pirítom egy percet, mehet rá a reszelt gyömbér és az aprított zöld chili, ismét egy perc és ütős illat, majd jönnek a porfűszerek: őrölt koriander, őrölt chili ha nem zöldet használtam, őrölt római kömény, ha nem egészet használtam, átkeverés, egy kis pirítás, mehet rá a káposzta, a só és a garam masala, jól átkeverjük és párolódhat a lelkem. Nem kell lefedni, többszöri kevergetés mellett párolódjon át a káposzta és a felesleges nedvesség távozzon. Inkább kicsit száraz legyen. Amikor kész, belemegy az apróra vágott friss koriander levél. Ütős lesz nagyon. Húzzuk le a tűzről és szemmel osszuk el nagyjából 6 egyenlő részre, húzzuk csak szét a fakanállal. Ha soknak érezzük az 1 adagot, tegyünk majd kevesebbet az elsőbe és kitapasztalhatjuk, hogy elég vagy nem. Nekem a 40 dkg káposztából végül olyan 2 evőkanálnyi maradt ki, így jött ki, nem veszett el, megettük magában:-)
Kikészítek egy tapadásmentes serpenyőt és a zsiradékot a sütéshez. Kikészítem a gyúródeszkát és egy tálkába rakok egy kevés lisztet, ebben fogom a tészta gombócokat megforgatni. A megsült parathákat én rácson szoktam kihűteni, azt is kikészítem.
Most eltelt a kb. 25 perc. Fogom a tésztát, 6 nagyjából egyenlő darabra szedem szét, gombócot formálok belőle, kicsit lelapítom, megforgatom a lisztben és letakarva félreteszem. Na most jön az első tészta. A deszkát nemigen kell lisztezni, hisz a tészta rugalmas és meg is forgattuk már lisztben. De ha ragad, akkor lisztezzük inkább meg egy kicsit.
1. Kézzel lapogassuk kicsit el a tésztát a deszkán és nyújtsuk is ki olyan 7 cm átmérőjű körre. 
2. Helyezzük rá a kimért káposzta adagot és bugyoláljuk be a tésztával körbe, egyenletesen, a tetején összedolgozva.
3. Megint lapogassuk meg először kézzel finoman, figyelve, hogy a tészta maradjon kör formájú.
4. Most a nyújtófával lassan, nyugodtan, nem kapkodva szépen nyújtsuk ki néhány mm-es vastagságúra, többször megforgatva. Rugalmas a tészta, ha nem kapkodunk, nem fog kiszakadni.
5. Hevítsük fel a serpenyőt és olyan fél teáskanálnyi zsiradékot tegyünk rá. Közepes lángon sütjük a parathákat, amikor már meleg a serpenyő, mehet rá az első.
6. Halljuk, ahogy serceg. A paratha tetejére is tehetünk most kicsi zsiradékot. Nagyjából 1 percenként át kell forgatni, de csak pár forgatás és szép aranybarna lesz, fel is fog helyenként hólyagosodni.
7. Amikor mindkét oldala kész, rácsra tesszük kihűlni, mert tányéron az alsó része nagyon be fog nedvesedni, ragacsosodni.
8. Így teszünk a maradék öttel is.
Képek a methódusról a burgonyás parathám receptjénél vannak.
Én ezt a parathát szimplán vajjal fogyasztottam, a forró paratha tetejére tettem egy kis kockányit és hagytam ráolvadni. Na, mennyei, imádom:-)
Jó étvágyat hozzá!
 
Először az ember kipirul és leizzad, aztán eszik hozzá pár hideg paradicsomot meg egy kis hideg joghurtot és már vissza is hűtötte magát. Télen meg úgy az igazi, ha nem hűtjük vissza magunkat. Akkor tovább fűt a reggelink és kitart a tízóraiig.
10 perc alatt elkészíthető, nem kell hozzá túl sok speciális fűszer, ráadásul hozunk egy kis újdonságot reggeleinkbe!
4 db tojás, 1 dl tejszín, fél fej lilahagyma, 1 púpozott evőkanálnyi zöld koriander levél, 1 zöld chili, 1 teáskanál kurkuma, fél teáskanál vörös chilipor, fél teáskanál só, 1 evőkanál olaj, 
A fél fej lilahagymát vagy vékony szeletekre vagy apró darabokra felaprítom és félreteszem. A koriandert és a zöld chilit is felaprítom.
Egy tálkába feltöröm a 4 tojást, hozzáöntöm a tejszínt, beleszórom fokozatosan a porfűszereket, a sót, a koriandert és a zöld chilit is. Összekeverem egy habverővel, ahogy a rántottánál szoktam. Nem kell halálra, csak annyira, hogy a fűszerek ne legyenek benne csomósak (ezért is adom fokozatosan és nem egyben öntöm bele az egészet). Felhevítem egy tapadásmentes serpenyőben a zsiradékot és ráöntöm a fűszeres tojást. Kevergetés nélkül  közepes tűzön hagyom megsülni. Amikor már kezd megszilárdulni, rászórom a lilahagymát. Olyanra sütöm, ahogy szeretem, vagy szárazra, vagy folyósabbra. Ez ízlés kérdése. 
Kész is, tálalható. Meg lehet locsolni frissen facsart citromlével, díszíthető paradicsommal, paprikával, uborkával, joghurttal, lepénykenyérrel. Végtelen a variációk száma!
Izzadós jó étvágyat!

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!